RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



ankety

Redaktorská bilance roku 2010 (Pagan)












DESET NEJLEPŠÍCH ALB ROKU 2010:

10. AVALANCH - El Ladrón de Sueños
Španělská kapela, mísící ve své tvorbě prvky duševně pokřehlých melodií a moderně se vlnícího (nu)metalu. Vzniklý kontrast pak sofistikovaně stlačuje hrany obou emotivních polarit a vytváří osobitý, pocitově zcela mimořádný hudební gejzír. Nutné prožít!

9. TIERRA SANTA - Caminos De Fuego
Další španělský kult, který ale mimo hranice této země skoro nikdo nezná. Je to ohromnná škoda, neboť pohodový heavy metal této kapely v sobě ukrývá nebývalou nápaditost, melodickou vzletnost i typický jižanský temperament. Výsledný efekt pak bývá okouzlující i strhující zároveň.

8. DEATH ANGEL - Relentless Retribution
Thrash metalový boom pomalu doznívá, a tak přežívají zase jenom ti nejsilnější a hlavně ti, kteří to s tímto žánrem myslí vážně a nechtějí se pouze uměle vyvést na nečekaně vzplanuvší oblibě tohoto stylu. Zajímavé desky tak v roce 2010 vydala takřka výhradně zavedená jména, jakými jsou OVERKILL, navrátilci HEATHEN, ANNIHILATOR, SODOM a s jistou dávkou velkorysosti i EXODUS. Nad všemi těmito bardy ovšem (alespoň v mých uších) zcela jasně vítězí smečka DEATH ANGEL. Ta na desce „Relentless Retribuiton“ dokázala úžasným způsobem skloubit své tradiční moderní elementy (především ve vokálních linkách) s old schoolově nasekanými riffy. Výsledkem je neotřelé dílo klasického thrashe, které ve svém esenciálním základu dokonce ukrývá i něco jako antipozérské poselství. Bravo!

7. MAGIC KINGDOM - Symphony Of War
Nečekaně milé překvapení! Belgický kytarový virtuóz Dushan Petrossi namíchal do svých epic/power metalových kompozic obrovské množství slastně klišovitých, neoklasicky rozvibrovaných trylků, což jsou přesně ty končiny, ve kterých má tepová frekvence bije zdaleka nejrychleji. K tomu sice malinko oposlouchaný, ale přesto stále vynikajicí vokál Olafa Hayera, chorálově nabobtnalé refrény a tuny melodií všude, kam ucho doslechne. Prostě paráda, víc netřeba slintat.

6. GOLDEN RESURRECTION - Glory To My King
Zbrusu nový projekt Tommyho Johanssona (ReinXeed) a Christiana Liljegrena (AUDIOVISION, NARNIA, DIVINE FIRE...). A v pohodě se dá konstatovat, že GOLDEN RESURRECTION překonává jak poslední desku Tommyho kapely, tak aktuální placku Christianovy současné akvizice AUDIOVISION. Tam, kde Tommy ztrácí nadhled a až příliš se propadá do spídové selanky, ho tentokrát jistí Christian se svojí hard rockovou kompoziční důstojností a naopak tam, kde Liljegren už neví kudy kam, přichází Tommy se svými „haló“ efekty. Ty jsou na desce „Glory To My King“ zhusta nasyceny neoklasickým zurčením (jasným vítězem je skladba „See My Commands“), což pro mě ve výsledku neznamená nic menšího, než jeden z nejpříjemnějších zážitků roku 2010.

5. LABYRINTH - Return To Heaven Denied Pt. II - A Midnight Autumn's Dream
Při přečtení zprávy o připravovaném sequelu legendární desky "Return To Heaven Denied" z roku 1998 jsem nemohl uvěřit svým očím. Nekorigovatelné naděje ještě umocnily zvěsti o návratu základního tvůrce veškerého úspěchu této italské kapely, kytaristy Olafa Thorsena. No a pak deska vyšla a bylo nad slunce jasné, že se o propadák (naštěstí!) v žádném případě nejedná a dvojka „Return...“ je důstojným sourozencem svého bratříčka (ačkoli jej ani náhodou nepřekonává). Olaf neponechal nic náhodě a vytěžil z odkazu nejlepšího alba LABYRINTH opravdu co se dalo, přičemž důvtipně vkomponoval některé lehce upravené motivy z této desky a iluze o parádní speed metalové kapele tak byla dokonalá (= jako by Italové nikdy nic jiného než tento žánr ani nehráli, což jak bohužel víme, není tak úplně pravda).

4. REVOLUTION RENAISSANCE - Trinity
O Timo Tolkkim se v žádném případě nedá říct, že by byl psychicky vyrovnaná osobnost. Vtipné je, že tyto náladové výkyvy přenáší s úspěchem na své posluchače, kteří díky tomu začnou pochybovat o své názorové stabilitě. Takže řada z nich (včetně mě) Tima po druhé placce RR odepsala, aby se při poslechu novinky „Trinity“ za tento odsudek málem červenala studem. Timo nejen že nezesenilněl, ale ještě se vrátil k nejhitovějším momentům svého bývalého působiště STRATOVARIUS a s velkou grácií je vkomponoval do svých aktuálních skladeb. Skutečně, nové album je hitově nakažlivým klenutím doslova nateklé a především pro konzervativní melodiky představuje opravdu lahodný zážitek. Nemalou pochvalu zaslouží i pěvec Gustavo Monsanto, kterému vysoko položené linky nečekaně svědčí a nám nezbývá než vroucně litovat, že Timo kapelu po vydání desky „Trinity“ rozpustil. Jenže, bůhví, jak by to bylo s albem následným (viz náladové výkyvy), takže smutek zřejmě není na místě a naopak je nutné konstatovat, že Timova akvizice s (podivným) názvem REVOLUTION RENAISSANCE skončila v tom nejlepším. Tedy, doufejme... (viz náladové výkyvy).

3. HELLOWEEN - 7 Sinners
Dýňové hlavy stvořily lišácké album, které je sto uspokojit jak konzervativní, tak i progresivním prvkům otevřenou fandovskou odnož. HELLOWEEN se nacházejí v neskutečné formě a pohodě, což kromě aktuální placky potvrzují i na koncertních štacích, kde už se baví dokonce i Michael Weikath.

2. PATHFINDER- Beyond The Space Beyond The Time
Že zrovna v Polsku vznikne jedna z nejúžasnějších symfo/speed metalových kapel současnosti, tomu bych nevěřil, ani kdyby mně to přišl v noci sdělit sám duch papeže Jana Pavla. A přece, stalo se a já ani po x-stém poslechu úchvatného debutu nenacházím ta správná slova pro popsání jeho jedinečnosti. Ale ono to je nakonec jedno, neboť kdo slyšel, ví své, a kdo neslyšel, tak zcela určitě nečte moji bilanci roku:-)

1. DERDIAN – New Era Pt. 3 – The Apocalypse
Neříkám, že symfo/speed této italské kapely překonává geniální kvality PATHFINDER, ale určitě je mi blíž stran srdeční oblasti. DERDIAN totiž ve svých skladbách mají něco, co mě nekonečně přitahuje, dojímá i strhává zároveň. Je to „sinusoidní“ klenutí melodických linek, ve kterých se prolíná sychravá podzimní melancholie i poetická něha květnového slunce v poledním lese. Něco jako hluboký prožitek odpoutaného smíření. A nakonec, je to jediné album roku 2010, kterému jsem udělil plný počet bodů, tedy nic jiného než první místo nepřichází v úvahu.

KOTOUČE TĚSNĚ POD VRCHOLEM:

ANCIENT BARDS - The Alliance Of The Kings
ARRYAN PATH - Terra Incognita
AVANTASIA - Angel Of Babylon
FIRELAND - God N' Evil


DALŠÍ ALBA STOJÍCÍ ZA POZORNOST: (v abecedním pořadí)

ALKEHOL - Pojďme se napít
BLACK MAJESTY - In Your Honour
FREEDOM CALL - Legend Of The Shadowking
GALNERYUS - Resurrection
GREYMON - Ďáblova nevěsta
INNER WISH - No Turning Back
KISKE/SOMERVILLE - Kiske/Somerville
MÄGO DE OZ - Gaia III: Atlantia
ReinXeed - Majestic
SALAMANDRA - Time To Change
SEBASTIEN - Tears Of White Roses
SILVERLANE - Above The Others
SOULSPELL - The Labyrinth Of Truths
SUICIDAL ANGELS - Dead Again
TUBLATANKA - Svet v ohrození
WUTHERING HEIGHTS - Salt

SKLADBY ROKU: (abecedně s odkazy na YouTube)

ANCIENT BARDS - The Birth Of Evil
ARRYAN PATH - The Blood Remains On The Believer
DERDIAN - Dreams
DERDIAN - The Apocalypse
DERDIAN - The Spell
EVIL FAIRYTALE - Gnomes
GAMMA RAY - Rise
GOLDEN RESURRECTION - See My Commands
GOLDEN RESURRECTION - The Final Day
MÄGO DE OZ - Dies Irae
MEAT LOAF - If I Can't Have You
NELSON - How Can I Miss You
PAIN OF SALVATION - Sleeping Under The Stars
ReinXeed - Invincible
SEBASTIEN - Femme Fatale



Další kulturní požitky:

Kniha roku: Jan Balabán - Zeptej se táty
Filmy roku: Doktor smrt , Největší z Čechů
Seriály roku: Okresní přebor , Community
Osobnost roku: Zdeněk Pohlreich

Petr Štěpnička             


Související články:
Redaktorská bilance (Ascela)
Redaktorská bilance (Martin)
Redaktorská bilance (Pepsi Stone)
Redaktorská bilance (Ray)
Redaktorská bilance (Savapip)
Redaktorská bilance (Venca Votruba)
Redaktorská bilance (Veronika)


Vydáno: 10.01.2011
Přečteno: 5112x




počet příspěvků: 10

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Chvála PaganoviJen déky paganovi...15. 01. 2011 22:26 Lukasss
Inu dobra tedy :-)...12. 01. 2011 20:25 adrian
Ani redaktoři...12. 01. 2011 19:12 Pagan
Dovolim si oponovat...12. 01. 2011 19:06 adrian
SUNRISE vyšli v...12. 01. 2011 16:13 Pagan


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09728 sekund.