ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



ankety

Redaktorská bilance roku 2020 - Pagan

Kdyby mi někdo řekl, že se v roce 2020 zakáže zpěv, asi bych mu doporučil, ať se méně dívá na pohádku Pyšná princezna. Jenže tato hrůza se udála, a nejen ona. Nová situace dostala pod tlak lidi na celém světě, lidsky i profesně, přičemž do nejpostiženější oblasti patřili právě kumštýři. Ale protože se zpívat zatím nepřestalo, není snad ještě tak zle. Respekt nejen interpretům, kteří mají na svědomí níže uvedené nahrávky, ale všem, jež to i v takto vyhrocených časech nevzdali a svojí činností chtěli stůj co stůj přispět k lepší náladě.

Top alba (abecedně):

AMORPHIA - Merciless Strike
Při hodnocení alba "Merciless Strike" jsem zvolil opatrnější číslo, jelikož jsem si v době psaní recenze nebyl jistý, zdali tato přímočará thrashová zabijačka ala Slayer a Sodom nebude časem upadat na síle. Opak je pravdou, příchuť skladeb nezkysla, spíše s každým dalším poslechem - a při správném dávkování - sládne a sládne.

BENEDICTION - Scriptures
S návratem zpěváka Davea Ingrama vstoupil do britské formace malý paradox: deathoví matadoři s ním totiž nahráli jedno z nejlepších thrashových alb sezóny. Žánrové slovíčkaření ale není na místě, tohle je prostě neuvěřitelně funkční metal, který dokonce ocenila i moje přítelkyně, poslouchající skoro výhradně folk.

Cristiano Filippini´s FLAMES OF HEAVEN - The Force Within
Italský hudebník Cristiano Filippini se dřívě věnoval komponování symfonické hudby, jeho snem ale bylo metalové album. Dřel na něm několik let, investoval bůhvíkolik prostředků, a na výsledku je to znát. Zdařilé svobodomyslné melodie přivádí k luxusnímu zážitku zpěvák Marco Pastorino a špičkový zvuk.

DARKTRIBE - Voici l´Homme
Power metal lehký jako pírko, s lehkou příměsí moderny a zpěvákem, v jehož hlase je ukryto cosi jako pozitivní magie.

HALÉN - Idleness
Švédský zpěvák známý z působení v kapele Insania Stockholm (ve které po pauze opět figuruje) vytáhl z šuplíku dvacet let staré skladby a dokázal, že mají plné právo na život i v roce 2020. S ohledem na skutečnost, že si Ola Halén dělá skoro všechno svépomocí, jde až o obdivuhodně zdařilou záležitost.

HAVOK - V
Dokonale vyvážená thrashmetalová kolekce. Ty riffy, ta basa, ten zvuk! Tohle nemůže zavrhnout nejzatvrzelejší old-schooler ani fanoušek moderněji pojatého žánru. Nasranost dýchá z každého tónu a pomalu infikuje mentální soustavu. Kdybych byl zápasník, pouštím si tuhle fošnu před každým bojem.

METALIUM - Tenebris
Jakási turecká parta, která se jmenuje stejně jako známí metalisté z Německa, vydala po čtvrtstoletí nové album. Za touhle zprávou lze jen těžko tušit realitu, která zní hodně překvapivě, ale zcela jasně: studiovka "Tenebris" je mimořádně vyspělý thrash metal, který nabírá inspiraci klidně i v experimentální fázi Kreatoru, především je však extrémně povedený a chytlavý.

SALIERI - Černobyl
Jedno z nejlepších česky nazpívaných power-speedmetalových alb všech dob. Tečka.

SKELETOON - Nemesis
Italský zpěvák a skladatel Tomi Fooler vydal se svojí partou Skeletoon v rychlém sledu druhé album, a opět zasáhl černé melodické cíle. Tohle je naprosto ortodoxní power-speed, se všemi klady a zápory - o těch by vám ale musel povyprávět někdo jiný, já zde žádné nenacházím.

TERRA ATLANTICA - Age Of Steam
Němci se svým opulentím symfo-powerem zabodovali i napodruhé. Rozporuplným bodem zůstává zpěvák, jelikož ale právě tenhle týpek patří mezi zakládající členy kapely, nemá cenu nad tím příliš mudrovat.

THRASHWALL - Thrashwall
Když do názvu své kapely dám jméno samotného žánru, tak buď chci upoutat pozornost, protože neumím moc skládat, nebo zatraceně dobře vím, co dělám, protože na to prostě mám. Tohle je jednoznačně druhý případ.

VICTORIUS - Space Ninjas From Hell
Přestože tahle deska není bez chyb a na jeden zátah jde o poněkud přemrštěně rozjuchanou speedovou porci, těžko lze novinku německé kapely neocenit, a to právě proto, že se jedná o - ehm - přemrštěně rozjuchanou speedovou porci. A pak se v tom vyznejte.

WITCHTRAP - Evil Strikes Again
Já ani nevím, proč mě zrovna blackened thrash Kolumbijců Witchtrap posadil na prdel, když se ani moc neliší od řady jiných stylových fošen. Výsledný koktejl prastarých metalových žánrů je zde každopádně smíchán naprosto neodolatelně, při jeho poslechu rostou rohy a člověk má chuť páchat jeden hřích za druhým.

Další alba hodna pozornosti (abecedně):

AQUARIA - Alethea
BODY COUNT - Carnivore
FROM THE DEPTH - Moments
IRON MASK - Master Of Masters
LAHAR - Hra stínů (EP)
MAJESTICA - A Christmas Carol
MEMORIES OF OLD - The Zeramin Game
MINDTAKER - Toxic War
Nils Patrik JOHANSSON - The Great Conspiracy
ROOM EXPERIENCE - Another Time And Place
SACRED OUTCRY - Damned For All Time
SKELETON PIT - Lust To Lynch
SURGICAL STRIKE - Part of a Sick World
THROWNNESS - Antihuman (EP)
VADER - Solitude In Madness
WARFECT - Spectre Of Devastation

Mimožánrové album roku:

Dan Bárta & ILLUSTRATOSPHERE - Kráska a zvířený prach

Petr Štěpnička             



Vydáno: 18.01.2021
Přečteno: 3976x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Za sebe bych v...19. 01. 2021 16:03 htaedas
2 známé kapely ...Poslouchám metal...18. 01. 2021 0:34 lukáš


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09895 sekund.